Nimeni nu se multumeste cu averea pe care o are, dar fiecare e multumit de inteligenta sa.

 

Tolstoi

 

Daca vrei sa vezi foarte departe, trebuie sa incerci necontenit sa urci cat mai sus.

 

 

Constantin Brancusi

 

Recunoasterea necunoasterii este conditia cunoasterii.

 

 

anonim

Cel mai mare obstacol in a invata ceva nou, este sa crezi ca stii deja acel ceva

 

 

filosofie Zen

Succesul inseamna sa mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi din entuziasm 

 

 

Winston Churchill

 

Nu suntem curiosi decat in masura in care suntem instruiti 

 

 

proverb francez

 

Invata plangand si vei castiga razand 

 

 

proverb portughez

 

Cadru national


Cadrul National al Calificarilor a fost adoptat in anul 2005, avand ca referinta Decizia Consiliului Europei nr.85/368/EEC, si defineste cinci niveluri de calificare, in acord cu cadrul european existent la acea data.

Desi in acest moment nu a fost inca adoptat oficial Cadrul National al Calificarilor pe opt niveluri (recomandate de cadrul european), in Romania exista deja cadrul metodologic care sa permita corelarea cu actualul sistem al Cadrului European al Calificarilor.
Cadrul national al calificarilor defineste structura acestora si asigura recunoasterea nationala a calificarilor obtinute prin formare profesionala initiala si continua. Existenta unui cadru national al calificarilor ii ajuta pe cei ce invata sa ia decizii in cunostinta de cauza in legatura cu planificarea carierei si le faciliteaza evolutia profesionala, in perspectiva invatarii pe tot parcursul vietii.

Cadrul national al calificarilor faciliteaza accesul, stimuleaza motivatia si promovarea participarii la educatie si formare, contribuie la evitarea duplicarii si suprapunerii calificarilor, asigurand totodata acoperirea tuturor nevoilor de formare. Prin existenta unui cadru national al calificarilor, creste increderea cetatenilor in relevanta certificatelor cu recunoastere nationala, eliberate de institutii autorizate.

Cadrul national al calificarilor contribuie la asigurarea calitatii sistemului de formare profesionala pentru ca se bazeaza pe standarde nationale folosite atat la formarea, cat si la evaluarea de competente, indiferent de contextul in care acestea au fost dobandite.
Proiectele de standarde sunt realizate de specialisti, dupa care sunt supuse analizei, sub aspect metodologic si al continutului, urmand a fi validate de comitetele sectoriale.

In acest context, activitatea si eforturile Institutului Bancar Roman (IBR) din ultimii ani s-au concentrat pe transpunerea in practica a principiilor Cadrului European al Calificarilor in domeniul financiar-bancar, prin:
- Elaborarea de standarde ocupationale si calificari asociate, conform standardelor europene - la sfarsitul lunii august, IBR avea deja elaborate 10 astfel de standarde, cu calificarile aferente, pentru: Administrator Credite, Analist Credite, Administrator Risc, Consultant Bancar, Ofiter Bancar, Ofiter Conformitate, Proiectant Produse Bancare, Dealer, Manager de Operatiuni / Produs, Operator Ghiseu Banca.
- Elaborarea de programe de formare bazate pe competente.
- Transformarea IBR in centru de evaluare de competente, in urmatorii doi ani.
- Implicarea in proiecte internationale care urmaresc crearea unui sistem european de certificare a competentelor si crearea unui sistem european de asigurare a calitatii formarii in sectorul serviciilor financiar-bancare.
- Implicarea activa in dezvoltarea institutionala a Comitetului Sectorial "Activitati financiare, bancare, de asigurari".

Pentru mai multe informatii:

http://www.cnfpa.ro/Files/Norme%20metodologice/acord%20tripartit%20cnc.pdf
Inapoi